Usvojen novi Njemački zakon:Došao je kraj čekanju pred ambasadama… – Brzina

Usvojen novi Njemački zakon:Došao je kraj čekanju pred ambasadama…

Prije par dana njemački parlament Bundestag je usvojio paket zakona koji s einače odnose na migracije.

Loading..

Jedan dio zakona se inače odnosi na pravo podnosioca zahtjeva za potrebnim azilom kao i pravila koje odnose na protjerivanje osoba za koje ne postoji pravna osnova da nastave da žive u Njemačkoj.Ovo je novi paket zakona koji predviđa proširenja i jako dobro ide u korist svih onih koji žele da odu u Njemačku.

NOVI ZAKON JE OTVOREN ZA SVA STRUČNA ZANIMANJA

Novi zakon se ne odnosi samo za stručnjake nego i oni koji mogu i žele da pronađu bilo kakvo zaposlenje koje odgovara njihovoj kvalifikaciji.Za sva ta zanima ovaj novi zakon a ne samo za ona zanimanja koje njemačka Agencija za zapošljavanje poglasi u svojoj državi kao desicitarna kao što je do sada bila praksa.Jedna od novosti je ta da svi koji imaju stručnu kvalifikaciju mogu i da prije zaposlenja dođu u Njemačku kako bi tako pronašli posao.Ovaj boravak je ograničen na šest mjeseci a uvjet je taj da se taj tražitelj u državi može sam uzdržavati i finasirati.

Jedna od najveći novosti jeste da njemački poslodavci koji žele da zaposle radnike koji ne dolaze iz zemalja Evropske unije više ne mora dokazivati da na EU tržištu nije mogao da pronađe adekvatnu radnu snagu.

Jedino posebna pravila će da važe za useljenike koji su stariji od 45 godina.Oni mogu da dobiju dozvolu jedino ako im njihov ugovor jamči da će imati zaradu najmanje 3.700 eura bruto kako ne bi u starosti pali na teret države radi malenih primanja koje imaju.

PROBLEMI SA VIZOM

Što se tiče vize dolazi do nekih tačaka koje su bile vidljive u zemljama Zapadnog Balkana i tako su kočile i da se desi brži protok stručnjaka na njemačko tržište.Poznato je da su svi ljudi na balkanu godinama čekali termin za izdavanje vize za Njemačku.Bez obzira što su imali potrebne dokumente.

Pored toga rečeno je da “dugo čekanje vize mora biti skraćeno”-rekao je ministar unutrašnjih poslova tokom rasprave u Bundestagu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *