Svi je čupaju iz dvorišta i bacaju jer smatraju ga korovom: Nemojte da ga bacate,istina o njegovom djelovanju će da vas šokira! – Brzina

Svi je čupaju iz dvorišta i bacaju jer smatraju ga korovom: Nemojte da ga bacate,istina o njegovom djelovanju će da vas šokira!

Za ovu biljku mnogi smatraju da je korov ali istina je sasvim drugačija. Riječ je o ovom skromnom tuštu, koji može na vašem stolu u trpezariji da obogati jako puno i na puno zdravih i ukusnih načina.

Ovo je biljka koja potiče iz Kine i Indije gdje je uvijek bio jako poznat i popularan i kao začin, ali kao i povrće mnogi ga koriste. Njega možete da nađete i kod nas i to na svakom mjestu. Korov može da raste uz razne puteve, kuće ali i vinograde i to su najčešće na nekom osunčanom mjestu a njegovi cvjetovi cvjetaju od jula do oktorbra. Ovaj TUŠT je najbolje da se bere kada je jako mlad, kako stari njegov ukus je dosta lošiji i mijenja se.

Loading..

Naime za jelo se inače koristi sočni nadezmni dio. Mladi listovi su blagog, ponekada kiselato-slanog ukusa i možete da ih kuhati ali i u salatama da jedete. Starije listove morate da skuhate prije jela i to se može koristiti u varivu samo ili kao neki dodatak jeli ali može se od njega praviti i supa i čorba. Možete napraviti od njega i brašno.

Razna istraživanja pokazuju kako tušt pomaže kod povišenog pritiska a od svih biljakama ima najveći udio oomega 3 masnih kiselina. Morate da vodite računa o ovome jer ima oksalata koji može da bude u vleikim količinama i može da bude jedan od uzročnika pojeva kamena u bubregu.

Tušt dobro operite u sudoperi ili u nekoj velikoj posudi u kojoj ćeš da potopiš tušt. Skinite svu prljaštinu sa toga. Kada dobro operite onda osušite a krpom i spremno je da jelo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *