U ovo vrijeme nije ali broj onih koji žele da rade u penzionerskim danima. Neka istraživanja su pokazala da je u zadnje dvije godine u Srbiji preko 35 hiljada penzionera tražilo bil kakav posao a sada se povećao broj kao i zahtjevi za povećanje penzije jer su se prijavili penzioneri na dodatne godine. Ovo su poslovi koji pomažu kod održavanje zdravog tijela i duha i pomažu prije svega da se oni ojačaju finansijski te da mogu sebi da priušte putovanje ili neke sitnice. Ovdje se radi o poslovima rada na pakovanju ili pak samo prodaja sladoleda.

Inače Grbić Milanda koja je iz Zemuna kaže da je sada jako tužno jer neki ne mogu da se provedu mirnu starosti: Ja smatram da je jedan od mojih životnih uspjeha jer nisam na teretu djecu i imam penziju i svoj maleni stan i zaradim dodatno i dam svojim unučićicam. Jako je teško penzioner biti a borim se.”

Penzionerka Ljiljana Radić kaže da je dobro da stariji ljudi žele da rade i budu aktivni.:
“Većini su djeca daleko i oni to vrijeme tako troše. Tako je vrlo lijepo da se misli i na treće doba. Zašto bi gledali sapunice ili neke slične stvari kada se dosta ljepše može raditi.”

By Brzina