Pokrenuta kampanja: Borba protiv pušenja! Planira se poskupljenje cigareta za 50 % – Brzina

Pokrenuta kampanja: Borba protiv pušenja! Planira se poskupljenje cigareta za 50 %

Iz godine u godinu se rade razne kampanje kojima je glavnim cilj borba protiv pušenja, zabranja pušenja na javnim površina i tako dalje. Iako su uvedene razne mjere, postotak pušača još uvijek nije spao nego samo raste.

Loading..

U Danskoj uskoro se planira povećati cijene kutije cigare i to za nevjerovatnih 50 % i to sve u cilju borbe protiv protiv pušenja, kao i protiv šetnosti konzumiranja duhana.

Danska Liberalna stranka je rekla da će se potruditi da što prije osiguraju parlamentarnu većinu kako bi se povećala cijena kutije cigareta na 60 kruna to jeste 8 eura. Ukoliko vlada ne preuzme one potrebne korake u vezi sa sadašnjim cijenama cigarate u baš ovoj skandinavskoj zemlji.

Iz Liberalne stranke su rekli da bi rast cigareta trebao da ide na 60 kruna to jeste 20 kruna više nego što je sada trenutna cijena. To bi trebalo da se desi u jesen.

“Mi želimo da pokažemo da imamo mnogo veće ambicij nego što sada ima i što radi Vlda. Djeca, starije osobe i pušenje ne ide nikako skupa i sada s ekonačno nešto mora poduzeti pod tim pitanjima.- rekla je Novinarka Sophie Lohde, koja je inače glasnogovornica Ministarstva zdrastva Danske.

Parlament Danske je odlučio da pristane na povećavanje cijena cigareta, ali Vlada uskoro planira da uvede postepeno povećavaje cijena na 50 kruna tokom naredne tri godine koje su pred nama.

Kako kažu vladini lijevi saveznici, oni isto podržavaju povećavanje cijene cigareta, čak i da ide do 70 kruna po jednoj kutiji cigareta i stoje iza toga. Jer kako navode sa tim će da uspiju smanjiti procenat pušača i konzumenata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *