Ovo je najjeftinija namirnica koju možete da pronađete na svim pijacama i supermarketima: Kada saznate kakva sve ljekovita svojstva ima odmha će te kupiti… – Brzina

Ovo je najjeftinija namirnica koju možete da pronađete na svim pijacama i supermarketima: Kada saznate kakva sve ljekovita svojstva ima odmha će te kupiti…

Ovo čarobno povrće štiti sve vaše organe,smanjuje sve hronične upale ali i pojavu vaskularnih bolesti ali i ubrzava rad srca.

Loading..

Cveklu su mnogi zanemarivali kao korijentasto povrće sa kojim se bilo koje voće ali i povrće može mjeriti kada se radi o dravim vrijednostima.

Ona većinom nije na listi vašeg omiljenog povrća ali nakon ovoga trebala bi da bude.

Iako je mnogi vole kada je kuhana ali bez dileme cvekla je najdzravija i ima najveće mogućnosti kada nije termički obrađeno.Termičkom obadom koja je duža od 15 minuta ona gubi sve svoje vrijednosti a njih nije malo,njih je dosta.Pored vitamina C oan u sebi ima velike kočične B12,ali i minerale-kalcijum,kalij i natrij.

Kada konzumirate sok od cvekle s tim smanjujete svoj krvni pritisak u roku samo par sati.

Svi ovi sastojci koje cvekla sadrži poput kiseonikovog oksida,pored toga širi žile i pojačava cijeli protok krvi.Napravljena su istraživanja i pokazalo je da 500 grama ovog soka od ovog povrća u samo nekoliko sati dešava do toga da se snizi pritisak.

Sva istraživanja su pokazala da ako prije vježbanja odlučite da popijete sok od cvekle,prosječni čovjek će na taj način da vježba 16 puta duže.Cvekla je zaslužna za to da pojavačava izdržljivossti i smanjuje postotak potrošnje kiseonika.

Cvekla u sebi ima veliki izvor betaina,nutrijenata i štiti sve naše ćelije,spašava proteine od svog vanjskog stresa.

Kada odlučite da pripremite cveklu,odlučite se za manje i tvrde glavice a nemojte da kupujete one glavice na kojima se može vidjeti da su oštećene ali i suhe.Ako vidite da se prodaju sa lišćem gledajte da bude list svježjer samim cim i plod je svjež.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *