Od 1.jula najavljeno povećanje plate u Bosni i Hercegovini: Pogledajte koliko će iznosti najniža plata! – Brzina

Od 1.jula najavljeno povećanje plate u Bosni i Hercegovini: Pogledajte koliko će iznosti najniža plata!

Kako je najavljenoprivredni subjekat u Republici Srpskoj od 1.jula bih trebao da krene sa dijelenjem podsticaja za povećanje plata radnicima direktno ulaganje koje je predviđeno u Prijedlogu zakona o podsticajima u privredi.

Loading..

U Ministarstvu privrede je rečeno da bih trebali da krenu podsticaji od 1.jula i ovom mjerom je najavljeno da žele da unaprijjede poslovno okruženje i tako bih se stvorile pretpostavke za rast plata inače u realnom sektoru i privlačenje u državu privrednih i stranih investitora.Tako bi dovelo za vešim privrednim rastom kao i novim zapošljavanjima.

“Za sada je trenutna plata u realnom sektoru takva jer uzroku ove razne migracije radnika iz Srbije u druge zenlje Evrope što imaju jako negativne posljedice i za privredne subjekte u Republici Srpskoj.

Kako su naveli iznos podsticaja z apovećavanje plata kod radnika bit će određen na osnovu visine njihove dosadašnje početne plate.

“Naime,ako je početni iznos bio viši od 500 KM od privrednog sektora se ostvaruje pravo da novčana sredstva budu u iznose i odgovaraju vrijednosti 70 % plaćenih doprinosa na povećanje plate.Ako je početni iznos radnika inače viši od najniže plate u Srpskoj što znači da je 450 KM A NE VEĆI PREKO 500 KM onda privredni subjet inače ostvaruje pravo na novčana sredstva u iznosu koji odgovoraju vrijednosti od 30 % plaćenih doprinosa na platu.

Kako najavljuju predviđeno je da privredni subjeti ostvaruju pravo na podsticaje za povećanje plate u dva perioda od 1.januara do 30 juna i od 1.jula do 31 decembra.

Kako su iz biroa za odnose sa javnošću Vlade Republike Srpske rečeno je da današnja sjednica je bilai da je donesen zakon o Programu ekonomskih reformi za period od 2019. do 2021.godine.

Ovo uvođenje podsticaja za povećavanje plate radnika ima dva bitna cilja a to su da se poboljša položaj svih radnika a drugih da se otklone sve sive zone u oblasti isplate radnika i da radnik dobija iznose koji su inače legalni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *