Kuća od stakla:U Švedskoj napravili kuću,koja će da im uštedi novac! (VIDEO) – Brzina

Kuća od stakla:U Švedskoj napravili kuću,koja će da im uštedi novac! (VIDEO)

Veliko čuđenje izazvala je porodica iz okoline Stokholma u Švedskoj kada su svoju kuću stavili pod staklenik kojem je staklo debelo četiri milimetra.

Loading..

Veliko iznenađenje je izazvala jedna porodica iz okoline Stokholma u Švedskoj.Oni su odlučili da svoju kuću koju imaju stave pod staklenik i odlučili su da staklo bude debljine oko četiri milimetra.

Mnogi su se pitali zašto su oni to uradili.Na to su se odlučili kako bih im u kući bilo toplo.Počeli su da stižu računi za grijanje a oni su bili jako mali.

Pored toga što su napravili da im je u kući toplije,oni su tu mogli da uzgajaju voće i povrće u toj bašti koju su napravili baš od stakla.

Mari Granmar i Čarls Sakiloto su došli na tu ideu kada su vidjeli poznato djelo švedskog arhitetka Bengra Varnea koji je još 70-tih godina napravio koncept gradnje koji je bi izuzetno drugačije i nazvalo ga je Naturhus ili u prevudu Prirodna kuća!

Varne je odlučio baš tu kuću da napravi u Stokholmu i to za svoju porodicu.Ona je bila ograđena cijela staklo.Odlučio je da iskoristi prirodu na najbolji način kako bih kuću i svoju baštu održavao na pravi način a otpadne vode koje su se dešavale,on je prerađivao i pričišćavao.

Odlučio je da skuplja ono najbolje od prirode.Skupljao ke kišnicu za kupanje,za pranje suđa ali i pranje veša.biljke su mu služile kako bih pričistile vazduh unutar staklenika,bogatile ga,a sunčevi kolekori su skupljali energiju u spremnicima ispred kuće koju je napravio.

Mari i Čarls su se dogovirli da naprave svoju verziju Prirodne kuće.

Oni su odlučili da pronađu adekvatan plac koji je imao ljetnu kući i oko nje su oni odlučili da postave staklenik koji ih je košta oko 70.000 eura.Te su unutar staklenika stavili centrifugalni sistem pročišćavanja svih otpadnih voda koje su iskoristili kako bih navodnjavali svoju baštu koju su pripremili.

Dio bašte je smještan pod stkalenikom a u njemu raste razno mediteransko bilje,pa čak se nalaze i smokve.

POGLEDAJTE VIDEO:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *