Korov kojeg svi pokušavamo da istrijebimo je ustvari jako ljekovita biljka… – Brzina

Korov kojeg svi pokušavamo da istrijebimo je ustvari jako ljekovita biljka…

Bokva,bokvica kako ko želi da kaže da li muško ili žensko,konjsko rebro,trputac samo su neki od imena koja se u narodnoj medicini koristila za ublažavanje kašlja,tegova kao i kod probavnog sistema te kao sredstvo za ublažavanje pečenja u želudcu.Pomaže i kod rana kako bih se brze zacijelile.

Loading..

Pomaže kod ujeda pčele ali i rade od zmijskih ugriza zacjeljuje i opekotine od sunca,bronhitisa i artritisa.

Ona inače raste kao samonikli korov i vrlo često se nalazi u naseljenim mjestima čak i kroz pukotine u betonu uj gradu i domaćinstvima.Može se pronaći i na livadama i u šumama.

Razna istraživanja su pokazala da čajevi i mješavine sa trputcem imaju jedno od protuupalno djelovanje te djeluju na zaustavljanje vanjskog ali i unutrašnjeg krvarenja, pa se u medicini jako često koristi kao čaj protiv zatvora,upalnih crijeva ili kod pojave čira na želudcu.U poslednje vrijeme preporučuje se osobama koje dugo vremena koriste antibiotike kako bih im se što prije oporavile sluznice crijeva.Pored toga može da djeluje kao i dijarektik.

Kako kažu za liječnje se inače koriste listovi koji se beru dok još biljka cvjeta i suše se na hladnom mjestu koje je provjetreno,dok se korijen može vaditi i svake godine.

Svježe i dobro oprane listove dobro sasušite i ubacite u blender i u to možete da dodate i med.Ovo se koristi inalče preventivno za zdravu i brzu probavu no vodoite računa da uvijek jedete da drvenom ili plastičnom žlicom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *