Konačno odgovor na često postavljeno pitanje:Ginekolog otkrio da li se žene mogu kupati u moru tokom menstruacije: Odgovor Vam se možda neće svidjet! – Brzina

Konačno odgovor na često postavljeno pitanje:Ginekolog otkrio da li se žene mogu kupati u moru tokom menstruacije: Odgovor Vam se možda neće svidjet!

Mnogo žena je imalo problem da im se desi dok su na godišnjem odmoru desi ciklus.Tada se dobija psihički strah od kupanja kao i tuga velika jer godišnji odmor morate provesti u šorcu i pod suncobranom dok vas more mami.Ali naravno nije problem u kupanju ako se poštuju neka osnovna pravila i naravno ako je more prijatne i ugodne temperature.

Opšte poznato je da se krvni sudovi mnogo više rašire tokom ciklusa i žena je tokom tog period sklona i podložna mnogim infekcijama pa joj se nikako ne preporučuje kupanje u stajaćim vodama i svim bazenima.More je neka druga priča ali kupanje bi trebali da izbjegavate u danima kada je najveći odliv tokom vašeg ciklusa.Kada krene da jenjava menstruacija onda možete slobodno da se kupate u moru,naravno ako je voda ugodna to jeste ako nije hladna.Prije ulaska u more potrebno je da stavite tampon a nakon kupanja da ga promijenite,rekao je Gineklog Mima Fazlagić.

Loading..

Tampon je potrebno da se promijeni neposredno nakon što se završi sa kupanjem i kada se izađe u potpunosti sa morem.Promijenite tada i svoj kupaći kostim i vodite računa posebno o higijeni vaših ruku.

Žene koje imaju problema sa obilnim menstracijama trebala bi da obave razgovor sa svojim ginekolom koji je upoznat sa njihovim stanjem i ginekološkim nalazima.Ali nema razloga da s etokom dugo očekivanog odmora ne okupate,najbolje da to uradite nakon 4 dano ali vodeći računa o primjeni tampona i hgijeni ruku.

Vodite računa i uvijek imajte da umu da sunčanje može da pojača dužinu vašeg menstrualnog ciklusa i rad svih hormona.Trebate da budete posebno oprezni kada odlučite da izađete na sunce.Nepovoljno na kažu djeluju sunčani zraci pa je potrebno da se dobro zaštitite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *