Ko je bio Meša Selimović ? Bosanski najpoznatiji pisac, srpske nacionalosti! – Brzina

Ko je bio Meša Selimović ? Bosanski najpoznatiji pisac, srpske nacionalosti!

Meša Selimović je naime bio dijete komunizma ali i partiazan od prvog dana rata i ta dva odabira njega će da prate cijeli njegov život i njegovu književost kao što će se formiranje u sprskom kulturnom miljeu trajno obilježavati kao poličke, literalne i identitske karakteristike.

Da li postoji neka zagonetnija pojava u kulturnoj historiji Bosne i Hercegovine od samog Meše Selimovića, to jeste pisca “Derviša i smrti” ali i “Tvrđave”. To su romani koji su ostavili jako duboki trag u pismenosti jedne zemlje pa je čak jako čudno da i ispodprosječna osoba nije čula za njihova imena. Ali slabo koja osoba zna da je taj pisao imao jako težak žiot u kojem se nesreće i lične tragedije smjenjivale jedna za drugom.

Loading..

Jedna je istina jako ključna kada je u pitanju Meša Selimović a to je da je on tokom cijelog svog života naime bio u sukobu sa sredinom u kojoj je boravio. Ta sredina nije htjela da ga razumije, i radi toga je on prezirao iz dubine duše provincije, a i nekada je radi toga odbacivao i samog sebe. Pisao je da bi ugodio svojim prijatejima, drugovima ali njegovu ranu prozu kritika ije niko shvatao ozbiljno pa ni sam Meša, ali Derviš i smrti i Tvrđava su jako promijenili koncepciju njegovog djela.

Naime, Meša Selimović je rođeni Tuzlak. Malo se govorilo o tome ali ispod glasa sa nekim nejasnim strahom o razlogu radi kojih je sam Meša govorio u javnosti neku izmišljenu priču da je jedan od dvojice braće prešao na islam vođen nekom nejasnom logikom da moram da se predaju osmanskim vladarima.

Evo kako je on govorio o svom porijeklu i shvatanju svog vlastitog nacionalnog identiteta:

“Ja potičem iz muslimanske porodice iz Bosne a po nacionalnoj pripadnosti ja sam Srbin. Pripadam srpskoj literaturi dok sam svoje književno stvaralaštvo stvarao u Bosni i Hercegovini, kome ja pripadam i smatram to jako bitnim književnom centru. Ja jednako poštujem svoje porijeklo i svoje opredjeljenje i vezan sam za ono što je odredilo moju ličnost ali i moj rad!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *