Kada ovo ugledaju u vašoj kući i dvorištu svi će da vam zavide:Pogledajte kako da uzgojite limunovo drvo u šolji! – Brzina

Kada ovo ugledaju u vašoj kući i dvorištu svi će da vam zavide:Pogledajte kako da uzgojite limunovo drvo u šolji!

Limun je prije svega jedna jako lijepa zimzelena boljka koja može da daje plodove i prije toga može da naraste od 3-6 metara u visinu.

Loading..

Drvo limuna vjerovali ili ne može da cvjeta to jeste da pušta cvijeće do tri puta godišnje. Od maja do septembra.A nakon što završi sa cvjetanjem počinje da daje jajko ukusne osvježavajuće plodove.

Da li ste znali da limun mkžete da uzgojite u šolji?

Ono što vam je potrebno da biste imali drvo limuna u svom domu jeste da spremite jednu šolju od čaja,potrebne su vam i koštice te zemlja.

Najbolje bih bilo da izaberete najveća sjemena limuna ili ako želite da sadite grejp i da je očistite od kožica koje ima s polja.

Zatim ih prelijete vodom,te ostavite da tako odstoji oko sedam dana.

Ono što je bitno jeste da vodu mijenate svakih sedam dana.

Na dno šolje stavite par kamenčića kako bih se tu stvorila drenaža a nakon toga uzmite šolju te napunite i zemljom.Sjemenke treba da poredate u zemlju tako da šiljasti kraj ide prema dole i oko njih ostavite 5 mm prostora.

Sjemenke na kraju prlelijte sa krupnim zrnom pijeska ili šljunka bez obzira šta god da imate,a površinu prskajte vodom svaki dan.

Prvi izdanci bih trebali da krenu za sedam dana.

Ako se desi da imate puno izdanaka,posadite ih u drugu posudu da im ne bih bilo tijesno.

Nakon tri do pet mjeseci će se desiti da sadnice porastu,i vi tada odaberite najbolje sadnice i posadite ih u saksije većeg prečnika.Što se tiče astava zemljišta trebao bih da ostane isti.

Drvo može da rodi samo ako ga kačemite i tako uz njega može da postaneko lijepa i bogata biljka aa kojoj će svi da vam zavide.

Drvo limuna treba da ljeti zaljevate,stavljate đubrivo i neka svo vrijeme bude na zraku.

Zimi je potrebno da ga zaljevate umjereno do te mjere da zemlja ne bude suha.

U proljeće je jako bitno da ga obrežete i da ga ponekada kratko nove grančice zasiječete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *