Jesmo li svjesni kakvo meso mi jedemo:U Bosnu i Hercegovinu se uvozi hrana koja je lošijeg kvaliteta!Pogledajte šta mi jedemo… – Brzina

Jesmo li svjesni kakvo meso mi jedemo:U Bosnu i Hercegovinu se uvozi hrana koja je lošijeg kvaliteta!Pogledajte šta mi jedemo…

Hrana koju uvozimo podložna je kontrolama, a nadležna tijela provjeravaju pridržavaju li se uvoznici propisa o hrani i hrani za životinje te pravila o zdravlju i dobrobiti životinja, piše Večernji list BiH.

Loading..

Hrana koju mi konzumiramo podliježe velikom broju kontrola a nadležna tijela provjeravaju redovno pridržavaju li se uvoznici propisa o hrani i hrani za životinje.Te da li je zastupjeno da se prati o zdravlju i dobrobitu životinja.

U laboratorijima prošle godine je obrađeno oko 85.601 uzorak hrane od čeka je oko 4,5% nije prošlo dogovorene testove,rekao je za novine Džemil Hajrić.

Najviše kontoli podliježu meso i mesni proizvodi,a zatim ide hrana koja je gotova i tijesta.

Najviše neusklađenosti imamo baš u tim proizvodima,posebno u mesu.-rekao je Hajrić.

Ušpzprio je sve građane da u Bosni i Hercegovini se uvozi hrana koj aje jako lošeg kvaliteta.

Razna istraživanja su pokazala da unuzar i same Evropske unije postoje dosta razlika o hrani koja se tu nalazi.Najviše ima toga da postoji hrana pod istim nazivom ali čak i istim brendom ali u sebi ima različiti sastav i karakteristike,te se takva hrana stavlja na različita tržišta kod zemalaj Evropske unije.

Bosna i Herceovina je kaže Hajrić,prošle godine uvezla poljoprivredne proizvode u vrijednosti od 3.08 milijardi KM,što je oko 16 % ukupnog uvoza.Među tom hranom ima proizvoda različitog kvaliteta,ali on je rako da je jako važno da pratimo šta kupujemo i šta odlučimo da jedemo.

Za nalizu i zdravstvenu ispravnost kao i kvalitet za tri mjeseca uzeto je samo oko 877 uzoraka a nakon završetka analiza,osam pošiljku hrane zabranjeno je uvoz i naloženo je da se odmah uništi ili povrati ta roba dobavljaču.

Razlog tome je mirkobiološka ili hemijska neispravnost,zatim nejadnak kavalitet,loše deklarisanje.Nakon te obrade zabranjen je uvoz afruma iz Italije radi nedostatka dokumentacije,rakije iz Srbije jer u sebi sadrži veliku količinu Metanola te majoneze iz Nizozemske radi maloh udjela masti u njen,te med iz Makedonije koji nije ispunjavoa parametre potrebne kvalitete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *