Da li znate koliko je opasno kada perete piletinu…Možete da dobijete opasnu bolest i ugrozite svoj život… – Brzina

Da li znate koliko je opasno kada perete piletinu…Možete da dobijete opasnu bolest i ugrozite svoj život…

Sigurno ste i vi jedni od onih koji vole daispiru sirovu piletinu i to odmah pod veliki mlaz vode.Mislimo da biste trebali da prestanete sa ovom praskom.

Loading..

Pranje pilećeg mesa kažu stručnjaci je jako opasno,jer pomoću njega dolazi do širenja opasne bakterije koja je inače glavni razlog za trovanje hraneom kako kažu stručnjaci.

Bakterija je iz porodice Campylobacter.

Ova vrsta bakterija se najčešće nalazi na mesu i peradi jer tokom obrade ona se zalijepi na tijelo životinje jer se inače hrani izmetom od životinja.

Ako piletinu operete bakterija će se raširiti gdje god voda doće,kažu istraživači.

Na taj način bakteriju širite sa mesa na ruke,sa ruku na radnu površinu,kuhinjske kep,odjeću pa i na sav vaš pribor za kuhanje.

Piletina jeste dobra i jako zdrav izbor ali piletina zna jako često zaražena bakterijama ponekada čak i Salmonella.Ako se desi da pojedete piletinu koja nije dovoljno kuhana i pečena onad zaražena bakterijama piletina pušta sokove i može da otruju svu ostalu hranu samim tim i va.s

Sirovu piletunu nakon kupovine treba da stavite u zasebne vrećice te u zamrzivač.Prije svega toga ruke dobro oprati ali i poslije.

Jako bih bilo dobro kada bih imali dasku posebno za meso.

Važno je jako da svoju ostalu hranu ne stavljate na istu površinu kao gdje se nalazi i piletina..

Trovanjem hranom može da bude jako neugodno iskustvo za svakog a najviše za djecu do pet godina,i osobe koje su starije od 25 odina,osobe sa jako slabim imunitetom i trudnice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *