Da li ste odlučili da krenete preko granice, više vam neće trebati pasoš: Samo ovaj dokument pripremite i možete da idete u cijelu Evropu! – Brzina

Da li ste odlučili da krenete preko granice, više vam neće trebati pasoš: Samo ovaj dokument pripremite i možete da idete u cijelu Evropu!

Generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju RCC Majlinda Bregu je rekla da je ta organizacija sada zaista spremna da pomogne zemljama Zapadnog Balkana. Ova organizacija bi mogla da postigne sporazum o svim slobodnim putovanjima i da vam je potrebna samo lična karta.

Kako je rečeno iz RCC ona je na jednom neformalnom sastanku ministara, i Procesu saradnje u Jugoistočnoj Evorpi, i to je prvi sastanak koji se održava u sklopu predsjedavaja Kosova i rekla je da i se kroz taj sastanak mogao da napravi Višegodišnji akcioni plan za regonalni ekonomski prostor i to treba da bude sam dio samita Berlinskog procesa.

Loading..

“Ova regionalna saradnja jeste temelj stabilnosti kao i društveno-ekonomskog napretka našeg cijelog regiona i drag mi je da vidim da je i ona sada ovdje jer bi ovdje tokom ove sedmice trebalo se održati zasjedanje Generalne skupštine UN. Te se ovako dovodi do pozitivne atmosfere. Drago mi je da su svi isti prioriteti predsjedavajućeg Procesa saradnje u Jugoistoćnoj Evropi i se je to usko povezano i sa prioritetima regiona a to je da se sada povežu mladi, kultura, umjetnost kao i sav turizam.

Ona je rekla da je ovaj trenutak sada jako povoljan. Hrvatska sada treba da preuzme predsjedništvo EU, Bugarska i Sjeverna Makedonija koja će da se nalazi na Berlinskom procesu. Sada Albanija i Sjeverna Makedonija će da otvore pregovore o pristupanja EU.

Region sada želi da krene putem nekog zajedničkog interesa,rasta. Želi da počne sa pitanjima stvaranja regionalnog ekonomskog prosotra i sada se traži najbolji način da bi se desio napredak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *